Aardwarmte
De meeste huizen in Nederland worden verwarmd met een cv-ketel die draait op aardgas. Maar steeds vaker worden nieuwe huizen gebouwd zonder aansluiting op het gasnet. Verwarmen gebeurt dan met propaangas, stadsverwarming of met nieuwe, energiezuinige technieken zoals een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming. Een warmtepomp met vloerverwarming verbruikt in vergelijking met een gasgestookte HR-ketel circa 50% minder aan energiekosten.
Een warmtepompsysteem bestaat uit 3 onderdelen die op elkaar afgestemd moeten zijn:
- Een bron (buitenlucht, open of gesloten bron, verticaal of horizontaal)
- De warmtepomp (capaciteit, lucht/water of water/water) met een buffer- en/of een boilervat
- Het afgiftesysteem (laag temperatuursysteem zoals vloerverwarming)
Gesloten bron:
Bij een gesloten bron worden de warmtewisselaars in de grond gebracht. Er worden bijvoorbeeld 4 putten van 100 m gemaakt met slangen waar een glycoloplossing in zit. Deze glycol neemt de warmte op uit de omgeving en transporteert het naar de warmtepomp. Daar geeft het de warmte af en gaat weer terug de bodem in om vervolgens weer opnieuw warmte op te nemen. Er moet circa 5m afstand tussen de putten zitten. Soms moeten gesloten bronnen ’s zomers geregenereerd worden, of te wel er moet warmte terug gestopt worden om ’s winters weer voldoende warmte te kunnen aanbieden. Dit gebeurt door ’s zomers te koelen. Tot zo’n 25 kW zijn gesloten bronnen vaak prijsgunstiger in aanschaf dan open bronnen. Doorgaans is er geen vergunning nodig en volstaat een melding. Het boren en de aanleg van de bron laten wij verzorgen door een professioneel bedrijf dat grote ervaring heeft met deze werkzaamheden. Hou er wel rekening mee dat hij een rommeltje maakt op de plaats van de boring!
Open bron:
In speciale gevallen zou je kunnen kiezen voor een open bron, dit zal per project bekeken worden.
De warmtepomp
Een elektrische warmtepomp van Alpha Innotec is zeer betrouwbaar, milieuvriendelijk, gaat bijna twee keer zo lang mee als een cv-ketel (25 tot 30 jaar) en heeft veel minder onderhoud nodig. Ze zijn geschikt voor ruimteverwarming, warm tapwater, passieve en actieve koeling.
Naast de warmtepomp plaatsen wij een buffervat om pendelgedrag van de warmtepomp te voorkomen. Tevens wordt er een boilervat voor het tapwater geplaatst. De grootte hangt af van gezinssamenstelling en tapwaterverbruik.
Het afgiftesysteem
Een warmtepomp functioneert het beste in combinatie met een laagtemperatuur afgiftesysteem. Dat betekent vaak vloerverwarming. Via de vloer verwarmt u de woning. In de zomer kunt u er ook een beetje mee koelen. Wij zeggen expres een beetje, want als je de vloer kouder maakt, wordt de ruimte maximaal 2 graden kouder. Kou heeft de eigenschap om beneden te blijven hangen. Wilt u een ruimte echt door koelen, en dus ook de vochtigheid verminderen, dan adviseren wij fancoil units in te zetten. Met de units kunt u zowel koelen als verwarmen, en ze halen de condens uit de ruimte wat comfort verhogend is. En in tegenstelling tot de trage vloerverwarming kan een fancoil unit dit snel. Daarom zijn ze uitermate geschikt voor kantoorruimtes aan huis, slaapkamers en andere ruimtes die u echt gekoeld wilt hebben, of incidenteel verwarmd. Hou er wel rekening mee dat het leidingwerk voor de fancoil units grotere diameters heeft dan gewone radiatoren.
Investering
De investering in een warmtepomp inclusief installatie en eventueel bijbehorende grondboringen is hoger dan de aanschaf en installatie van een conventionele ketel. Maar door de besparing op gas en elektra kan de investering binnen redelijke termijn worden terugverdiend.
Zie ook:
© 2024 - Van Gerven Installaties | Webdevelopment: Pulles Media Design